Plastične septičke jame Cena – Dvokomorne, Trokomorne

 

U područjima gde nema gradske kanalizacije, odnosno jedinstvenog kanalizacionog sistema za odvod otpadnih voda moraju se izgraditi septičke jame.

Čabar plast septičke jame Vam nude idealno i brzo rešenje za rešavanje svih problema sa otpadnim vodama iz Vašeg domaćinstva, vikendice, škole, vrtića, poslovnog ili stambenog prostora.

Kontaktirajte nas

Više o septičkim jamama možete pogledati na našem specijalizovanom sajtu za SEPTIČKE JAME. Septičke jame se prave iz higejenskih razloga, sprečavaju širenje zaraze na terenu i širenje neptijatnih mirisa. Najčešće se zidaju ili se ugradjuju prave septičke jame.

Naše plastične septičke jame imaju mnogo prednosti u odnosu na klasične zidane ili betonske septičke jame.

Karakteristike po kojima su Čabar Plast septičke jame #1 na tržištu: 

  • Čabar plast septičkih jame ne zagađuje životnu sredinu.
  • Apsolutno vodonepropusne i neporozne.
  • Otporne su na uticaj podzemnih voda.
  • Otporne su na uticaj hemijskih supstanci koje se koriste u domaćinstvima.
  • Ne zahtevaju posebno održavanje.
  • Brza i jednostavna montaža.
  • Prilagođene su brzom i efikasnom transportu i do nepristupačnih terena.
  • Otporne su na koroziju u svim uslovima korišćenja.
  • Otporne su na visoke i ekstremno niske temperature od -30°C do +80°C.
  • Vek trajanja Čabar plast septičkih jama je iznad 50 godina.

Najčešće se prave kao horizontalni plastični rezervoari odnosno cisterne za otpadne vode i postavljuju se u zemlju ukopavanjem. Prednost ovih jama je u tome što su one uopšte ne propuštaju vodu. Čabar plast septičke jame se brzo postavljaju i u funkciji su za jedan dan. Na njih se mogu postaviti svi standardni i bilo kakavi drugi priključci.

Najveća njihova prednost što su potpuno otporne su na habanje, materijal od kojeg se proizvode Čabar plast rezervoari i septičke jame je polietilen visoke gustine (HDPE), koji ima veliku zateznu čvrstoću kao i na pritisak . Čabar plast septičke jame su otporne su na visoke i ekstremno niske temperature od -30°C do +80°C.

Kada je nastala prva septička jama?

Prva plastična septička jama, kao što je danas poznajemo, nije jasno definisana po datumu nastanka, jer se razvoj plastičnih septičkih jama dogodio postepeno uz napredak u proizvodnji i obradi plastike. Materijali poput polietilena visoke gustine (HDPE) i polipropilena (PP), koji su danas uobičajeni za izradu plastičnih septičkih jama, postali su široko dostupni tek tokom druge polovine 20. veka.

Prvi patent za septičku jamu izdat je 1881. godine Francuzu Jean-Louis Mourasu. Međutim, ovo nije bila plastična septička jama, već rani oblik septičkog sistema koji je koristio prirodne materijale još od 1860 godine. Razvoj i komercijalizacija plastičnih septičkih jama počeli su znatno kasnije, tek u drugoj polovini 20. veka, kada su se poboljšale tehnologije proizvodnje plastike i kada su se prepoznale prednosti korišćenja plastike za ovu primenu, uključujući otpornost na koroziju, lakoću instalacije i dug vek trajanja.

Stoga, iako nema tačnog datuma kada je napravljena prva plastična septička jama, može se pretpostaviti da se to dogodilo nekoliko decenija nakon uvođenja modernih plastičnih materijala u široku proizvodnju.

Čabar plast septičke jame su otporne i na uticaje podzemnih voda. Čabar plast septičke jame su se najbolje pokazale u majskim poplavama 2014. godine jer nisu prelivale i izlivale, što znači da ne propuštaju vodu ni iznutra, a ni spolja. Zato su idealne u očuvanju čovekovog životnog prostora i zaštiti životne sredine.

SEPTIČKE JAME PODELA I KAPACITET

Septičke jame se prave kao dvokomorne i trokomorne septičke jame. To su protočne septičke jame. Njihov kapacitet za jednu porodicu od četiri-pet članova je oko 6000 litara.
Neprotočne septičke jame, koje mogu biti i horizontalne i vertikalne. Neprotočne septičke jame su prelivne i iz njih delimično prečišćena otpadna voda odlazi na mesta gde svojim prisustvom neće ugroziti izvore pitke vode. Odvodi se odvodima u drenažne kanale i slično.

Cena septičke jame uglavnom zavisi od njenog kapaciteta, odnosno veličine. Veće septičke jame, koje mogu da prihvate veću količinu otpadnih voda, obično su skuplje zbog većih troškova materijala i složenijeg procesa instalacije.

Protočna ili neprotočna septička jama

Protočne i neprotočne septičke jame su dve različite vrste sistema za obradu i zbrinjavanje otpadnih voda koje se koriste u područjima bez pristupa centralizovanom kanalizacionom sistemu. Razlikuju se po načinu na koji upravljaju i obrađuju otpadne vode:

 

Protočne septičke jame

Protočne septičke jame su dizajnirane tako da omogućavaju prolazak prečišćene vode kroz sistem i njeno ispuštanje u okolinu, obično u drenažno polje ili infiltracioni rov. Ovaj tip septičke jame ima više komora – obično dve ili tri. U prvoj komori dolazi do taloženja čvrstih materija i početne razgradnje, dok se u sledećim komorama odvija dalja razgradnja i prečišćavanje vode. Prečišćena voda na kraju napušta septičku jamu i polako se filtrira kroz tlo u drenažnom polju, gde se dodatno prečišćava pre nego što se vrati u podzemne vode.

Neprotočne septičke jame

Neprotočne septičke jame, poznate i kao zatvorene ili sakupljačke jame, dizajnirane su da zadrže sve otpadne vode unutar jame, bez ispuštanja u okolinu. Ovaj tip septičke jame nema izlaz za prečišćenu vodu; umesto toga, sve otpadne vode se sakupljaju unutar jame dok se ne ispumpe i odvede na drugo mesto za zbrinjavanje ili dalje prečišćavanje. Neprotočne septičke jame se češće koriste kada uslovi tla ne dozvoljavaju efikasnu filtraciju ili kada je rizik od zagađenja podzemnih voda visok.

Odluka između protočnih i neprotočnih septičkih jama zavisi od specifičnih uslova lokacije, poput tipa tla, nivoa podzemnih voda, prostornih ograničenja i lokalnih propisa. Protočne septičke jame nude prednost dodatnog prečišćavanja kroz tlo, ali zahtevaju više prostora i povoljne uslove tla, dok neprotočne septičke jame pružaju rešenje za lokacije gde protočni sistemi nisu izvodljivi.

Savet

Ako ste u dilemi koju veličinu septičke jame izabrati, otprilike računajte da jedan član domaćinstva dnevno troši oko 150 litara vode. Što na mesečnom nivou dođe oko 4, 5 kubnih metara po domaćinstvu. Po nekim standardima minimalna zapremina septičke jame je 4 metra kubna, ali ako uzmete veću nećete se pokajati, samo da zante u nekim zemljama minimalna zapremiona septičke jame je preko 10 metara kubnih.

Jednokomorne, dvokomorne ili višekomorne septičke jame

Jednokomorna septička jama

Jednokomorna septička jama je osnovni tip septičkog sistema koji se sastoji od jedne velike komore u kojoj se sakupljaju i obrađuju otpadne vode. U ovoj komori dolazi do odvajanja čvrstih materija, koje se talože na dno, dok masnoće i ulja plivaju na površini. Mikroorganizmi unutar jame razgrađuju ove materije, ali zbog jednostavne konstrukcije, proces prečišćavanja nije toliko efikasan kao kod septičkih jama sa više komora. Jednokomorne jame su često pogodne za manje objekte ili domaćinstva sa niskim nivoom otpadnih voda.

 

Dvokomorna septička jama

Dvokomorna septička jama se sastoji od dve odvojene komore povezane prolazom ili cevju. Proces prečišćavanja počinje u prvoj komori, gde se čvrste materije talože, a zatim prečišćena voda prelazi u drugu komoru za dalju obradu. Ova dodatna komora omogućava bolje razdvajanje čvrstih materija od vode i efikasnije prečišćavanje, što rezultira čistijom vodom koja se ispušta u okolinu.

Dvokomorne septičke jame su pogodne za veće domaćinstva ili male zajednice, gde postoji veća količina otpadnih voda.

Trokomorna septička jama

Trokomorna septička jama je još napredniji sistem koji uključuje tri povezane komore za obradu otpadnih voda. Slično dvokomornim jamama, svaka komora ima specifičnu ulogu u procesu prečišćavanja. Prva komora služi za taloženje čvrstih materija, druga komora za dalju razgradnju i prečišćavanje, a treća komora služi kao finalna faza prečišćavanja pre nego što se voda ispušta u okolinu. Trokomorne septičke jame pružaju visok stepen prečišćavanja i često se koriste u većim objektima, školama, restoranima ili malim naseljima gde je potrebno efikasno zbrinjavanje veće količine otpadnih voda.

 

Četvorokomorna (višekomorna) septička jama

Četvorokomorna ili višekomorna septička jama predstavlja kompleksan sistem za obradu otpadnih voda koji uključuje četiri ili više komora. Svaka komora ima svoju ulogu u procesu prečišćavanja, što omogućava postepeno i temeljno prečišćavanje otpadnih voda. Ovi sistemi su često opremljeni dodatnim funkcijama kao što su filteri, aeratori ili sistemi za uvodjenje dodatnih mikroorganizama, što dodatno poboljšava efikasnost prečišćavanja. Višekomorne septičke jame su idealne za velike stambene komplekse, hotele, fabrike i druge objekte sa visokim zahtevima za obradu i prečišćavanje velikih količina otpadnih voda.

Ako pravite septičku jamu ili Vam je stara dotrajala, razmislite o kvalitetnoj Čabar plast septičkoj jami od HDPE-a, jer štedite i vreme i novac i razmišljate o budućim generacijama.